Reflexió per als Psicòlegs Humanistes de Catalunya

REFLEXIÓ PER ALS PSICÒLEGS HUMANISTES DE CATALUNYA

davant del pla dels ministeris de Sanitat i Universitats contra les pseudoteràpies

Ana Gimeno-Bayón

 

Pensant en el que s'ha al·legat per a no alarmar-se davant el pla, pel fet que la Generalitat té les competències de Sanitat i Educació (i a part de que a mi –personalment- em sembla una mirada molt curta, egoista, i èticament inacceptable no ocupar-nos d'això per el fet que a nosaltres “encara” no ens ha tocat, abandonant als companys), vull posar alguns danys probables, si s’prova el decret tal com diu el pla ministerial:

  • Influirà iatrogénicament en els pacients/clients que tenim i tindrem que es pot donar l’autocumplimient de la profecia, fent fracassar la teràpia, doncs ja sabem que el seu èxit es basa, abans de res, en la confiança en la relació.
  • El desprestigi professional ens restarà clients.
  • Socialment perdrem qualitat com a professionals i se'ns considerarà poc menys que xerraires de fira (qui tindrà valor per a dir, en una presentació informal, que és psicoterapeuta humanista o analític transaccional, o psicoanalista?).
  • Tan sols podrem acudir a congressos i jornades dins de Catalunya, ja que fora no s'acceptarien comunicacions o ponències de pseudoteràpies. I encara així, segurament solament als de Psicoanàlisis o Psicologia Humanista, perquè en els altres no se'ns acceptaria per a no “contaminar” la seva qualitat científica amb les pseudociències.
  • No podrem publicar articles científics, en posar-se en dubte nostre valua per ser pseudociència.
  • Nosaltres tenim un màster al que vénen alumnes de tota Espanya i també de l'estranger, als qui no els seria reconeguda la seva formació en pseudocièncias.
  • Els estudis de les assignatures de Psicologia Humanista en les universitats catalanes, (p.i. la Universitat Ramon Llull), o els de psicoanàlisis en la resta de facultats, per exemple, no serien reconeguts ni podrien convalidar-se els seus crèdits en universitats fora de Catalunya.
  • Possibles canvis en el futur, quan les farmacèutiques pressionen suficient a la Generalitat per a adoptar iguals criteris. Això pot ser imminent. Farmaciencia i els Col·legis de Metges estan a l'aguait, no ho oblidem.
  • Possibilitats –que ara semblen remotes, però igual no- d'un canvi politic que porti a adoptar el mateix pla del decret: Pensem en si guanyen altres partits les pròximes eleccions a Catalunya, per exemple PSC, Ciutadans o pactes entre els uns i els altres, (sembla ser que aquest pla ja el portava un altre partit a la seva cartera, i la pràctica de les “pseudoteràpies” comportava penes de presó), o en la llunyana però no impossible suspensió de competències…

©2022 Instituto Erich Fromm de Psicoterapia Integradora Humanista. Todos los derechos reservados.